Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Restaurant ’t Havenmantsje Harlingen Beste Leerbedrijf Horeca 2019/2020

16 jan. 2020

Tijdens de finale op de Horecava is donderdag 16 januari op de stand van SVH Restaurant ’t Havenmantsje uit Harlingen uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca. De tweede plaats ging naar Hotel Pulitzer uit Amsterdam. Le Brasseur uit Maarssen maakt op de derde plaats de lijst compleet. Dit jaar werd voor het eerst ook de titel Beste Leermeester Horeca uitgereikt. Deze prijs ging naar Nita Huning – Koster, leermeester van Partycentrum ’t Noorden in Aalten.

Ook dit jaar had de wedstrijdcommissie de eervolle taak om uit de top 3 van de beste leerbedrijven van Nederland de winnaar aan te wijzen. ’t Havenmantsje wist de titel binnen te slepen door hun enorme inzet voor hun leerlingen. Zij wisten de commissie te verrassen door ook als een middelgroot leerbedrijf aan alle opleidingsniveaus een plek te bieden. Van niveau 1 tot en met niveau 4 of hbo, alle leerlingen zijn welkom en krijgen binnen het bedrijf de juiste begeleiding, afgestemd op de behoefte van de individuele leerling. Daarnaast verzorgen zij ook gastlessen bij de horecaopleidingen in de nabije omgeving. Voorzitter van de commissie Ricardo Eshuis: “De wijze waarop leren en werken in elkaar overgaan is echt mooi. Zelfs het trainen voor wedstrijden kan in het bedrijf naast het werk. De manier hoe in dit bedrijf de leerlingen onderdeel zijn van het team is echt bijzonder. Temeer daar het bedrijf gewoon door zou draaien wanneer er geen leerlingen zouden zijn. De ruimte die Marco en Inez Poldervaart bieden is uniek.”  

Aan het roer bij ’t Havenmantsje staat SVH Meesterkok Marco Poldervaart. Met blijdschap nam hij de award tijdens de finale in ontvangst. "Super Friesland!" is zijn eerste reactie. "Wij zijn erg trots op de titel en blij dat wij ons ambacht met studenten mogen delen. Het behalen van de titel is echt een prestatie van ons hele team."

Runner up is Hotel Pulitzer. “Hoe warm en intiem een groot bedrijf kan zijn als werk- en leerbedrijf laat Pulitzer op een geheel eigen wijze zien. Het was een close call ten opzichte van de winnaar. Het is bijzonder hoe dit hotel binnen alle afdelingen zich bewust is van de eigenheid en weet daar de juiste leerlingen bij te selecteren. Het onboardingsprogramma is schitterend”, aldus Ricardo Eshuis.

Oude bekende Le Brasseur is als derde geëindigd en heeft vele bedrijven achter zich gelaten. Hoe een klein bedrijf zich kan onderscheiden als prachtig leerbedrijf maken ze in Maarssen elke dag duidelijk.

Beste Leermeester Horeca
Naast drie leerbedrijven stonden er ook drie leermeesters op het podium. Zij streden voor de titel “Beste Leermeester Horeca 2019/2020”. De finalisten waren Jurriën van Hierden, Maître bij Parc Broekhuizen uit Leersum, Leo de Ree, eigenaar van Brasserie de Koperen Kees uit Sneek en Nita Huning – Koster, vennoot van ’t Noorden uit Aalten. Deze leermeesters vielen tijdens de commissiebezoeken aan de top 10 van de wedstrijd positief op vanwege hun enorme inzet voor hun leerlingen.

De titel Beste Leermeester Horeca werd in ontvangst genomen door leermeester Nita Huning - Koster. Bij ’t Noorden in Aalten heeft zij als leermeester de verantwoordelijkheid op zich genomen voor het opleiden van de studenten. Ricardo Eshuis “Opleiden doet Nita zo bevlogen en met zoveel passie en aandacht, dat zij hierdoor echt het verschil maakt binnen het leerbedrijf. De betrokkenheid bij de scholen, het op peil houden van haar eigen kennis als leermeester en het zorgen voor een veilige en vertrouwde leeromgeving, zijn belangrijke redenen dat Nita de titel in ontvangst mag nemen. Zonder Nita zou ’t Noorden er heel anders uitzien als leerbedrijf." Nita: “Ik ben super trots! Samen met ons mooie team hebben we deze prijs behaald.”

Een gemêleerd gezelschap
Zowel grote als kleine leerbedrijven wisten zich dit jaar voor de top 10 te plaatsen, een mooi gemêleerd gezelschap over de hele breedte van de horeca. Ook de uiteindelijke top 3 was gevarieerd met zowel een groter leerbedrijf als Hotel Pulitzer Amsterdam als kleinere lokale leerbedrijven als Le Brasseur en ’t Havenmantsje. De commissieleden hebben tijdens de bezoeken de focus gelegd op welke meerwaarde het leerbedrijf een student kan bieden. Van het creëren van een veilige leeromgeving, individuele aandacht voor de studenten tot het op peil houden van de kennis en kunde van de eigen leermeesters.

Over de wedstrijd
De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt jaarlijks georganiseerd door SVH. Deelnemende leerbedrijven worden tijdens deze strijd beoordeeld door de eigen leermeesters, studenten en docenten, alsook door de wedstrijdcommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van SVH, KHN, SBB, FNV Horeca en oud winnaars. Omdat goede leermeesters van onschatbare waarde zijn, maakten zij dit jaar voor het eerst ook kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Met de wedstrijd wil SVH goed werkgeverschap stimuleren en een bijdrage leveren aan de best mogelijke praktijkopleiding voor nieuwe horecamedewerkers.

Deel dit artikel via

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.