Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

SVH Praktijkbewijzen

SVH Praktijkbewijzen zijn branche-erkende certificaten die aantonen welke praktische vaardigheden leerlingen of lerende medewerkers beheersen doordat zij deze laten zien in praktische prestaties.

Een SVH Praktijkbewijs kent de Leermeester+ toe aan een medewerker of leerling die aan vastgestelde criteria voldoet voor de beheersing van een specifieke vaardigheid. Denk bijvoorbeeld aan ’bakken in de pan’. Als alle praktijkbewijzen voor een bepaald vakgebied zijn behaald, kan het bijbehorende SVH branchediploma worden aangevraagd. Maar ook medewerkers die het niet lukt om een diploma te halen, kunnen aan de hand van hun behaalde praktijkbewijzen laten zien wat ze in huis hebben en zijn op die manier van waarde voor een bedrijf. Het is al mogelijk om met praktijkbewijzen te werken in de richting van keukenassistent (KAS), bedieningsassistent (BAS) of pizzaiolo assistent. Daarnaast zijn er ook al SVH Praktijkbewijzen beschikbaar voor de rol ‘HACCP voor meewerken in de hjospitality’. Op termijn komen er meer rollen en functies bij. Het gaat uitsluitend om rollen en functies voor de branche. De SVH Praktijkbewijzen leiden alleen tot SVH Branchediploma’s maar leiden niet tot reguliere mbo-diploma’s voor niveau 2, 3 of 4. Met de praktijkbewijzen kun je door te leren en werken in de praktijk zonder examen een branchediploma behalen.

Voor wie zijn SVH Praktijkbewijzen?

  • Medewerkers die graag leren in de praktijk en daarvoor gewaardeerd en gediplomeerd willen worden.
  • Mensen zonder relevante werkervaring (zij-instromers) die de Leermeester+ stapsgewijs door het werk leidt, zodat zij vakbekwaam worden op de werkvloer.
  • Iedereen die, om wat voor reden dan ook, geen regulier opleidingstraject kan volgen maar meer praktijkgericht is.

Heb je het diploma SVH Leermeester+ behaald, vraag dan je Registratie SVH Leermeester+ aan om met de SVH Praktijkbewijzen aan de slag te gaan. Om de registratie in het register voor SVH Leermeester+ te verlengen, moet de SVH Leermeester+ elke 3 jaar verschillende nascholingsactiviteiten doen. Werk je al met Werkstap maar ben je nog niet in het bezit van een Diploma Leermeester+? Vraag dan een SVH Diploma Leermeester+ o.b.v. Werken met Werkstap aan.

Portfolio in het praktijkonderwijs

Leerlingen in het praktijkonderwijs kregen voorheen geen officieel diploma. Sinds schooljaar 2021/2022 is er sprake van een nieuwe wet, waardoor elke leerling nu een landelijk erkend diploma ontvangt. Dit diploma bestaat deels uit een persoonsgebonden portfolio. In dit portfolio worden diverse resultaten opgenomen, zoals stages, vakken en (branche)certificaten. De praktijkbewijzenroute sluit hier perfect op aan. De behaalde praktijkbewijzen kunnen worden opgenomen in het portfolio van de leerling. Voor eventuele vervolgopleiders of potentiële werkgevers is het zo in een oogopslag duidelijk waar de leerling zich in verdiept heeft.

Bekijk hier de veelgestelde vragen over Leermeester+ en SVH Praktijkbewijzen.

Welke SVH Praktijkbewijzen zijn er?

Je kan SVH Praktijkbewijzen halen die leiden tot het diploma SVH Keukenassistent, SVH Bedieningsassistent, SVH Pizzaiolo assistent en SVH HACCP. Om deze diploma's te kunnen halen moeten de volgende SVH Praktijkbewijzen behaald worden:

SVH Keukenassistent:

  1. Uitvoeren van taken
  2. Professionele werkhouding
  3. Hygiënisch en veilig werken
  4. Voedingmiddelen herkennen, verzamelen en controleren
  5. Voedselveiligheid
  6. Schoonmaken van producten
  7. Opdeel- en snijtechnieken
  8. Koude bereidingen
  9. Koken in de pan
  10. Bakken in de pan
  11. Bakken in de oven
  12. Bakken in de frituurpan
  13. Dresseren, garneren en decoreren
  14. Voorraadbeheer en opslag
  15. Afrondende werkzaamheden

SVH Bedieningsassistent:

  1. Uitvoeren van taken
  2. Professionele werkhouding
  3. Hygiënisch en veilig werken
  4. Poleren
  5. Mastiek en mise-en-place werkzaamheden
  6. Gastvrijheid
  7. De menukaart toelichten
  8. Bestellingen opnemen en doorgeven
  9. Dranken en gerechten transporteren
  10. Serveren en debarrasseren
  11. Voorraadbeheer en opslag
  12. Afrondende werkzaamheden

SVH Pizzaiolo assistent

  1. Uitvoeren van taken
  2. Professionele werkhouding
  3. Hygiënisch en veilig werken
  4. Voedingsmiddelen herkennen, verzamelen en controleren
  5. Voedselveiligheid
  6. Voorbereidende werkzaamheden
  7. Pizzabodems vormen
  8. Pizza's beleggen en garneren
  9. Bakken in de (pizza)oven
  10. Voorraadbeheer en opslag
  11. Afrondende werkzaamheden

SVH HACCP voor meewerken in de hospitality

  1. Persoonlijke hygiëne
  2. Hygiënisch werken met voedingsmiddelen
  3. Opslaan, etiketteren en registreren
Moeten alle praktijkbewijzen worden behaald?

Nee, het gaat erom dat de vaardigheden die beheerst worden, afgedekt worden met een SVH Praktijkbewijs. Dit stimuleert de (lerende) medewerkers en draagt bij aan de positie op de arbeidsmarkt. Alleen wanneer de leerling/medewerker het SVH Diploma wilt behalen moeten alle praktijkbewijzen worden behaald.

Wat moet een leerling/ medewerker kennen of kunnen om praktijkbewijzen te behalen?

In de werkopdrachten staat exact beschreven wat een leerling of lerende medewerker moet kennen en kunnen voordat je een praktijkbewijs mag aanvragen. Wanneer je geregistreerd Leermeester+ bent kun je de werkopdrachten vinden via het navigatiemenu: Leermeester -> Leermeester+ -> Voor opleiders -> ‘SVH Praktijkbewijzen’.

Wanneer mag ik een diploma voor een leerling of lerende medewerker aanvragen?

Alleen als de leerling alle praktijkbewijzen van één van de branchekwalificaties heeft behaald, kun je het SVH branche diploma aanvragen. Om een branchediploma aan te vragen moet je geregistreerd Leermeester+ zijn.   
Navigeer via het menu naar Leermeester -> Leermeester+. Kies eerst voor ‘Voor opleiders’ en dan ‘SVH Praktijkbewijzen’ en tot slot voor ‘Aanvraag SVH Diploma’.

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.