Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

40 jaar SVH Meesterkok

7 dec. 2020

Dit jaar viert de horeca een belangrijk jubileum: 40 jaar SVH Meesterkok. De SVH Meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen. Boegbeelden als Dennis Kuipers, Dick Middelweerd, Margo Reuten en Jeroen Robberegt koesteren hun SVH Meestertitel. Ze hebben samen met al die andere SVH Meesters het niveau van de Nederlandse horeca flink omhoog gestuwd. Nieuwsgierig? Op deze interactieve kaart zie je meteen waar SVH Meesters hun vak uitoefenen.

SVH Meesterkok sinds 1980 in Nederland
Landen als Frankrijk, Duitsland, België, Engeland en Zwitserland kenden al langer Meesterkoks. In Nederland duurde het tot 1980 voordat de eerste 7 kandidaten slaagden voor de zwaarste vakbekwaamheidsproef op culinair niveau in Europa. Voortaan konden ze als SVH Meesterkok door het leven en tilden ze de Nederlandse horeca naar een hoger niveau, net als al die andere Meesters die volgden.

Meer SVH Meestertitels volgden
De titel SVH Meesterkok was de allereerste Meestertitel in de Nederlandse horeca. Dat smaakte naar meer en er kwamen met de jaren titels bij: in 1987 SVH Meestergastheer-/vrouw, SVH Meesterijsbereider en SVH Meesterschenker later gevolgd door SVH Wijnmeester (1988) en SVH Meesterhoreca­ondernemer (2017). SVH Meesters behoren tot de top van de Nederlandse horeca. De SVH Meestertitel is een keurmerk, een begrip dat niet meer is weg te denken uit de Nederlandse horeca.
Meer info over de SVH Meestertitels vind je op www.svhmeestertitels.nl.

SVH Meesterproef, een zware beproeving
Wie SVH Meester wil worden, heeft al een hele route afgelegd. Hij/zij beschikt over een keur aan vakdiploma’s en jarenlange ervaring op hoog niveau. Dan kan hij pas op voor de SVH Meesterproef, een zware beproeving. Een lange dag – of bij ijsbereiders en ondernemers zelfs 2 dagen – wordt de kandidaat SVH Meester met het hele team op de proef gesteld. Daarbij prikken de kritische ogen van de verschillende SVH Meesters uit de Plaatselijke Commissie Meesterproef in zijn rug. Niet alleen het niveau van de gerechten, dranken en ijscreaties bepaalt hun eindoordeel, ook communicatieve vaardigheden, organisatietalent en hygiënebeleid zijn onderdeel van de beoordelingslijst met meer dan 100 punten.

Alles binnenste buiten bij Meesterproef
SVH Meesterkok Dennis Kuipers van Michelinsterrestaurant Vinkeles* in Amsterdam is voorzitter van de Commissie Meesterproef en examineert tijdens een Meesterproef. Dennis: ‘Het is een heel zware dag waar je als kok pas aan toe bent na een lang traject. We halen alles binnenste buiten van half 10 ’s ochtends tot middernacht. De kok mag geen enkele onvoldoende halen. Het vraagt ook heel veel van het team.’ Dennis deed brede ervaring op in alle soorten zaken, met kleine en grote brigades, en haalde de vereiste diploma’s voordat hij zich aanmeldde voor de Meestertitel. In 2003 slaagde hij voor de Meesterproef. Dennis: ‘Je haalt de titel voor jezelf. Je bent niet automatisch een betere kok door de titel. Het is wel het hoogste diploma dat je kunt halen en geeft aan dat je werkelijk alle facetten van het koksvak onder de knie hebt. En zo kun je het vak overdragen op volgende generaties.’

SVH Gezel Meesterkok opstap naar Meestertitel
SVH Meesterkok Jeroen Robberegt van hotel Pulitzer Amsterdam is voorzitter van de Stichting Sterklas, een opleiding voor de crème de la crème van ambitieuze koks, gegeven door SVH Meesters. Jeroen was zelf een van de eerste koks die destijds de nieuwe Sterklas doorliep. De Sterklas was de start van het traject naar zijn Meestertitel die hij in 2008 behaalde. Wie nu de Sterklas volgt en alle diploma’s haalt, mag zich SVH Gezel Meesterkok noemen, een opstap naar de titel SVH Meesterkok. Jeroen: ‘Ik zie het als mijn plicht als SVH Meesterkok om volgende generaties op te leiden. Maar het is vooral ook heel mooi die nieuwe garde op te leiden. Ze zijn tot op het bot gemotiveerd. Ze bedrijven topsport en als het aan mij ligt, gaan we ze coachen zoals de topsport al doet. Zodat we ze nog meer kunnen begeleiden naar de Meestertitel.’

296 Meesters in totaal in Nederland
Nederland telt op 1 december 2020 150 Meesterkoks,  45 SVH Meestergastheren-/vrouwen, 32 SVH Meesterijsbereiders, 49 SVH Meesterschenkers, 35 SVH Wijnmeesters en 1 SVH Meesterhorecaondernemer. In totaal zijn er 296 Meesters, die samen 312 Meestertitels behaald hebben. Er zijn 3 SVH Meesters die elk 3 Meestertitels hebben en er zijn 10 SVH Meesters die 2 Meestertitels hebben behaald. Op deze interactieve landkaart zie je waar je de SVH Meesters kunt bezoeken .

Drie SVH Meestertitels bij de voordeur
Bij de voordeur van sterrenrestaurant de Treeswijkhoeve** in Waalre hangen bij de voordeur 3 bordjes met Meestertitels: SVH Meestergastheer, SVH Wijnmeester en SVH Meesterkok. De eerste twee titels worden door Maître Remon van de Kerkhof gedragen. De laatste titel draagt Dick Middelweerd al 30 jaar met trots. Al die jaren geeft hij met plezier zijn kennis door. Ook examineert hij tijdens een zware Meesterproef. Dick: ‘Ik vind het heel bijzonder te zien hoe jonge koks hun hele leven geven voor hun vak, hoe ze zich verdiepen in de materie. Ik geef masterclasses aan de leerlingen van de Sterklas en de Cas Spijkers Academie. Daar zie ik talenten die de potentie hebben om SVH Meesterkok te worden. Ze zijn gedisciplineerd en superenthousiast, waar ik weer energie van krijg. Door als Meesters onze kennis te delen hebben we het niveau van de Nederlandse horeca flink omhoog gestuwd. We hebben samen iets heel moois gerealiseerd en de Meestertitels hebben daar zeker aan bijgedragen.’

Eerste vrouwelijke én jongste SVH Meesterkok ooit
SVH Meesterkok Margo Reuten runt haar sterrenzaak Da Vinci* in Maasbracht samen met haar levenspartner, Petro Kools, die SVH Meestergastheer is.
Ze was in 1990 de eerste vrouw én jongste kok ooit die SVH Meesterkok werd. Toen Margo op haar 17e stage liep bij restaurant Juliana in Valkenburg, destijds een gerenommeerd Michelinsterrenrestaurant, vroeg ze aan de chef, SVH Meesterkok Toine Hermsen, of er ook vrouwelijke Meesterkoks waren. Die waren er nog niet en dat wakkerde haar ambitie alleen nog maar meer aan. Margo: ‘Wil je uitblinken in je vak, dan moet je er veel voor opofferen. Dat had en heb ik er 100% voor over. In al die jaren heb ik heel veel leerlingen opgeleid. Goudklompjes die als ruwe steen binnenkomen en die ik mag slijpen tot een diamant. Natuurlijk hoop ik dat die diamant in de toekomst ook SVH Meesterkok wordt.’

Nieuwsgierig naar een SVH Meester?
Op deze interactieve kaart zie je meteen waar SVH Meesters hun vak uitoefenen. Meer info over de SVH Meestertitels vind je op www.svhmeestertitels.nl.

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.