De leermeester wordt steeds belangrijker
De uitstroom van medewerkers uit de sector is hoog. De behoefte aan nieuwe medewerkers is enorm. Zij moeten allemaal ingewerkt worden en vragen om begeleiding op de werkvloer. Het is dus logisch dat ook de behoefte aan leermeesters enorm is gestegen. In 2017 zijn er bijna 1.500 nieuwe SVH Leermeesters bijgekomen (een toename van 30%).
De rol van de leermeester wordt de laatste twee jaar steeds breder. Zo worden er in eerste instantie eisen gesteld aan de leermeester naar aanleiding van zijn opleidingstaak in het mbo. Daarnaast zien we dat de leermeester steeds breder wordt ingezet in een bedrijf en ook steeds meer aanverwante taken krijgt. Niet alleen de begeleiding van BBL-ers, maar ook het coachen en begeleiden van veel nieuwe collega’s die veelal zonder relevante werkervaring de horeca in zijn gestroomd, behoort tot zijn taken.
Er zijn nu talloze projecten gestart waarbij onder andere statushouders naar werk worden begeleid in de bedrijven. Ook vanuit die hoek worden er steeds meer eisen gesteld aan de vaardigheden van de leermeester. Daarnaast lopen er projecten voor wajongers om deze naar een mooie werkplek te begeleiden. Tel daarbij op dat leermeesters ook steeds vaker betrokken zijn bij het inwerken van reguliere medewerkers en je ziet wel dat coachen en begeleiden van deze verschillende groepen echt eisen stelt aan de leermeesters.
Een van de snelst groeiende opleiders voor SVH leermeester is HSN (Horeca Stichting Nederland) uit Breda. Deze, door de branche erkende opleider, ziet deze uitbreiding van de rol van de leermeester ook en is daar de afgelopen jaren op ingesprongen. Onder andere door deelname aan een project met Koninklijke Horeca Nederland en SVH om leermeesters in de Aziatische horeca op te leiden. Daarnaast is de cursus steeds geactualiseerd en is er extra aandacht voor het onderdeel coachen en begeleiden. En zelfs buiten de landsgrenzen (o.a. op Curaçao en in Suriname) wordt nu onderzocht of daar leermeesters opgeleid moeten worden voor begeleiding van nieuwe medewerkers en (Nederlandse) studenten.
Wanneer ook in toenemende mate mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk worden begeleid, zal dit ook op het bordje komen te liggen van de leermeester. Samen met SBB, de sociale partners en opleiders wordt er voortdurend werk gemaakt van het verbeteren van de positie van de leermeester. Dit is dan ook een van de redenen waarom er een jaarlijkse leermeesterdag wordt georganiseerd waarbij deze partijen onder leiding van de FNV Horeca de leermeesterdag inzetten om leermeesters (gratis) bij te scholen. Ook in 2018 zal dit plaatsvinden tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.
In 2018 zullen verschillende partijen met elkaar bespreken of er een aanvulling gewenst is om met een extra (vrijwillige) training de leermeesters nog beter in staat te stellen om al de verschillende doelgroepen op de werkvloer te kunnen ondersteunen. Dit zal dan naast de verplichte leermeestertraining worden gegeven. Wordt (snel) vervolgd.