Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Overgangsregeling Sociale Hygiëne stopt per 1 mei

21 mrt. 2018

De Landelijke Examencommissie van SVH (LEC-SVH) heeft, in samenspraak met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), besloten de overgangsregeling die tot 1 mei loopt niet te verlengen. Het betreft een overgangsregeling voor bijschrijving in het Register Sociale Hygiëne op basis van oude (vak)diploma’s. “We merken dat de onophoudelijke stroom voor aanvragen om bijgeschreven te worden inmiddels is opgedroogd. We hebben, mede door inzet van KHN, gemeentes (VNG) en vakmedia veel mensen kunnen bereiken.”

Overgangsregeling

De LEC-SVH heeft een overgangsregeling ingesteld. Tot 1 mei 2018 kun je op basis van jouw oude (vak)diploma alsnog het Diploma Sociale Hygiëne aanvragen en je laten bijschrijven in het Register Sociale Hygiëne. Daarna vervalt deze mogelijkheid en zal je opnieuw examen moeten doen.

Waarom een overgangsregeling?

Al eerder in 2015 heeft de staatssecretaris van VWS de eisen die worden gesteld aan de bewijsstukken van kennis Sociale Hygiëne aangescherpt. Dit betekent kort gezegd dat (vak)diploma’s die vroeger voldoende waren nu niet meer automatisch als voldoende bewijs van kennis van Sociale Hygiëne gelden. Daarom is in september 2017 de overgangsperiode van 9 maanden ingesteld, zodat iedereen die zo’n oud (vak)diploma bezit, bijgeschreven kan worden zonder opnieuw examen af te hoeven leggen.

Voor meer informatie over de overgangsregeling kun je hier terecht.  

Wat betekent dit?

  • Iedereen met een verklaring Vakbekwaamheid restaurant of cafébedrijf komt nog steeds in aanmerking voor een bijschrijving in het Register, ook na 1 mei 2018 (dit is bij wet vastgelegd)
  • De huidige lijst van oude vakdiploma’s die onder de overgangsregeling valt, komt per 1 mei 2018 te vervallen. Dit zijn (vak)diploma’s die ondernemers, leidinggevenden of medewerkers kregen via o.a. het mbo of hoge hotelschool. Dan heeft men 9 maanden de tijd gehad om de aanvraag in te dienen. Iemand die na 1 mei 2018 nog op basis van oude vakdiploma’s een aanvraag doet, zal examen Sociale Hygiëne moeten afleggen.

Voor de duidelijkheid: alle behaalde diploma’s voor sociale hygiëne zijn en blijven geldig. Ben je in het bezit van een Verklaring Sociale Hygiëne (vanaf 2016 ook wel het SVH Diploma Sociale Hygiëne) dan blijft deze gewoon geldig en hoef je geen actie te ondernemen.

Register Sociale Hygiëne

Bijschrijving in het Register is noodzakelijk omdat werkgevers en overheidsinstanties zo kunnen controleren of je beschikt over voldoende kennis van en inzicht in Sociale Hygiëne. Alleen als je in het Register staat, mogen zij jou een horecavergunning verlenen of bijschrijven als leidinggevende op de vergunning.

Wat moet je doen?

Check of je in het Register Sociale Hygiëne staat. Als je in het Register staat, hoef je niets te doen. Let op dat je alle velden exact zo invult als is aangegeven dus ook de punt(en) na de voorletter(s). Alleen dan krijg je een resultaat.

Sta je niet in het Register, ga dan na welke situatie van toepassing is. Beschik je wel over een (vak)diploma? Controleer dan hier of deze recht geeft op een inschrijving in het register. Als dit het geval is, dan kun je het SVH Diploma Sociale Hygiëne aanvragen en alsnog de inschrijving in het Register regelen, tot 1 mei 2018. De kosten hiervan zijn 58 euro inclusief 21% btw. Na 1 mei 2018 zal je dus opnieuw examen moeten doen.

Sta je niet in het Register en staat jouw oude (vak)diploma niet vermeld in de lijst? Neem dan contact op met SVH via:

Tel:                  088 – 050 1500
E-mail:            info@svh.nl
Facebook:      https://www.facebook.com/svh.nl

Deel dit artikel via

Eetbare kunstwerkjes, daar staan wij achter.