12 jan. 2017

Horeca doet nieuwe stap in preventie kansspelverslaving

In overleg met betrokken partijen heeft de VAN Kansspelen Brancheorganisatie (kortweg VAN) op eigen initiatief stappen gezet om het preventiebeleid t.a.v. kansspelverslaving te verbeteren en het risico op verslaving nog verder terug te dringen.

Op verzoek van de VAN hebben SVH, Koninklijke Horeca Nederland en de VAN de examencriteria voor het diploma ‘Sociale Hygiëne’ en de vereiste kennis rond risico’s op kansspelverslaving in het nieuwe cursusboek ‘SVH Sociale Hygiëne’ geactualiseerd en uitgebreid. Op de stand van SVH op de Horecava werd de aftrap gegeven voor het vernieuwde preventiebeleid. Met de behandeling van het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand in de Eerste Kamer begin 2017 staat het onderwerp van kansspelpreventie weer volop in de schijnwerpers.

Hoewel de horeca de spelersgroep met het laagste risicoprofiel heeft, nemen de ondernemers van de VAN hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op het punt van kansspelverslaving. Zij vullen hun wettelijke zorgplicht samen met hun klanten, horecaondernemers, op eigen initiatief verder in. In het reeds genoemde wetsvoorstel Kansspelen op Afstand wordt de zorgplicht voor online-aanbieders, Holland Casino en de speelautomatenhallen door de wetgever nader ingevuld.

Horecaondernemers krijgen praktische preventie-instrumenten, zoals een praktische handleiding om mogelijke probleemspelers op een doelgerichte wijze worden doorverwezen naar de verslavingszorginstellingen. “Deze informatie wordt makkelijk en snel toegankelijk via een app. Achterliggende informatie voor spelers en ondernemers is te vinden op de website speelbewust.nl en gokwijzer.nl”, aldus de voorzitter van de VAN, Frits Huffnagel. De exploitanten van de speelautomaten zullen de horecaondernemer regelmatig informeren over relevante ontwikkelingen op het gebied van kansspelverslaving en preventie.

Frits Huffnagel, voorzitter van de VAN, en SVH-directeur Ricardo Eshuis met het vernieuwde cursusboek ‘SVH Sociale Hygiëne’.