Dag van de Leermeester: Verbinden, inspireren en opleiden
Meer dan 130 leermeesters in de horeca en hospitality bezochten donderdag 13 maart de Dag van de Leermeester. Het thema van het netwerk- en inspiratie-event, dat plaatsvond bij het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein, was ‘verschillende generaties op de werkvloer’. Hoe dragen de Gen Z’ers bij, hoe motiveer je een Millenial en waarom blijven de Gen X’ers waardevol? Als leermeester ben je eigenlijk ook pedagoog. Een veilige en kwalitatieve relatie is de basis – pas dan staat een student open voor echte kennisoverdracht”, aldus Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog. Naast deze inspirerende lezing waren er workshops over allerlei onderwerpen, zoals Barista door De Koffieschool, Leermeester+ door Picabia opleidingen, Horeca CAO van De Horecabond en de Japanse keuken. De dag werd afgesloten met een drankje, de CuliQuiz en voldoende gelegenheid om met de andere deelnemers van gedachten te wisselen.
Elke dag een beetje beter
“De workshop over duurzaam inkopen liet zien hoe je bewuster kunt werken met welke producten. En we hebben ook nog eens heerlijke duurzame gerechten geproefd – dat was echt een feest! In de tweede workshop, over de Japanse keuken, vond ik het bijzonder om meer te leren over de filosofie achter de gerechten. We gingen zelf aan de slag met het maken van nigiri-sushi, wat echt een leuke ervaring was. Wat ik meeneem? De Japanse benadering van perfectie: elke dag je gerecht nét een beetje beter maken," aldus een van de deelnemers.
Opleiden voor de toekomst
“Het feit dat we ruim 130 leermeesters hebben weten te bereiken, laat maar zien dat er interesse en behoefte is om het leermeesterschap continu actueel te houden. Taken veranderen, worden complexer; welzijn heeft een prominentere plek gekregen. Wil je de juiste begeleiding kunnen blijven bieden aan startende collega’s en studenten die nog in de leer zijn, dan is het belangrijk dat je weet wat speelt. Met deze bijeenkomsten bieden wij kans om bij te spijkeren en ervaringen uit te wisselen”, aldus Ricardo Eshuis, directeur van SVH. “Daarom organiseren we deze events met partners als De Horecabond, waarbij we nauw samenwerken met opleiders in de regio.”
Goede leermeesters onmisbaar
Deze editie vond plaats bij het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland. Er was gezorgd voor een afwisselend programma, waarbij de ondersteuning van de organisatie en catering in handen van studenten lag. Suzanne Staal, directeur van het college, onderstreept de noodzaak voor blijvende samenwerking: “Goede leermeesters zijn onmisbaar voor onze studenten. De juiste leermeester geeft vertrouwen, plezier, doet een student groeien. Uiteindelijk zal zich dat terugbetalen in enthousiaste werknemers. Het is investeren in de toekomst.”
Foto's gemaakt door Michiel Ton.