Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Eerste diploma’s Ron Blaauw College uitgereikt

29 okt. 2018

Onlangs hebben de eerste geslaagden van het Ron Blaauw College hun diploma SVH Keukenassistent ontvangen. Na een intensief traject van 13 weken, waarin de kandidaten kennis hebben gemaakt met de basisbeginselen van het koksvak, zijn de kandidaten geslaagd voor het examen. Met dit diploma op zak zijn ze klaar om aan de slag te gaan in de keuken van Ron Blaauw of een van de andere deelnemende horecabedrijven.

In september vond het examen plaats. Voorafgaand aan het examen hebben de kandidaten hun kennis over het koksvak verbreed gedurende de 13 lesweken. De vakkennis en begeleiding op de werkvloer is geleverd door Ron Blaauw en zijn team, de coaching werd verzorgd door reïntegratiebureau In2Work en SVH zorgde voor de borging van het programma, de leermiddelen en het examen.

Methodiek
De lessen zijn ingericht volgens de methodiek en eindtermen van SVH. Zo werd elke kooklesdag gestart met twee uur theorie over de praktijkles, om vervolgens aan de slag te gaan. Op die manier konden de cursisten direct toepassen wat ze in theorie hadden geleerd. Warenkennis, bereidingstechnieken, receptuur en gerechten maken in duo’s zijn onderdelen die in de kooklessen behandeld werden. De theorielesdagen werden klassikaal gegeven door een onderwijsbevoegde coach van In2Work. Om de dag te breken werd tussendoor sport aangeboden. Sport zorgt tegelijkertijd voor meer mentale weerbaarheid. Het is een van de pijlers van het Ron Blaauw College.

Echter werden niet alleen de gerechten beoordeeld, maar ook de manier van zelfstandig werken, netheid en de bereidwilligheid om door te zetten. Zo kreeg elke lesdag een winnaar: het beste gerecht werd gewaardeerd met een beloning. “Op deze manier leren de cursisten om te werken als team: naast vakkennis en technieken leren zij hoe ze zich mentaal, fysiek en tactisch moeten opstellen in de keuken. Daar draagt het competitieve element aan bij: elke lesdag een winnaar. Gedragstrainingen en sporten zijn dan ook een vast onderdeel in het weekrooster. Het plezier in het leren en werken staat voorop”, aldus Marco Wins, directeur In2Work.

Vanaf de 7e week liepen de leerlingen ook stage. De methodiek die ze geleerd hebben tijdens de lessen moesten ze ook in het bedrijf toepassen, onder leiding van de coaches van In2Work. Na afloop van het traject zijn alle leerlingen doorgestroomd naar een betaalde baan.

Voorbeeld initiatief
SVH-directeur Ricardo Eshuis is van mening dat dit een voorbeeld is van initiatieven vanuit het bedrijfsleven. “Iedereen kent de vooroordelen van het werken in de horeca. Het Ron Blaauw College laat zien dat er echt een omslag gaande is in de branche op het gebied van werkgeverschap. De start van het Ron Blaauw College is de wens vanuit het bedrijfsleven om zo een andere route te hebben naast die van het reguliere onderwijs. Zo wordt de instroom vergroot en wordt er bijdrage geleverd aan het aantrekkelijker maken van het werken in de branche. Leren en werken op dit niveau is ontzettend gaaf. Vanuit SVH zijn we er trots op dat een SVH Meesterkok op deze manier zijn kennis wil delen.”

Ron Blaauw College
Het Ron Blaauw College is gestart onder andere omdat het steeds moeilijker is om mensen te vinden die aan de juiste eisen voldoen. Het is een nieuwe manier om de eigen keukenbrigades duurzaam te versterken. Het doel van het Ron Blaauw College is om jaarlijks twee groepen op te leiden. Kijk voor meer informatie op www.ronblaauwcollege.nl

 

 

Deel dit artikel via

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.