Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Grote namen in jury Nederlandse finale Bocuse d’Or

6 aug. 2024

Zes topchefs nemen plaats aan de vakjurytafel van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or maandag 23 september 2024 tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Aan hen de eer om de chef te kiezen die Nederland culinair mag vertegenwoordigen tijdens de Europese finale van Bocuse d’Or in 2026. Vier finalisten en hun commis gaan de strijd met elkaar aan.

Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, François Geurds, heeft een imposante jury voor de Nederlandse finale samengesteld. Geurds voert de vakjury aan. “Het is een vakjury van SVH Meesterkoks en chefs die geëerd zijn met vele Michelinsterren. Geweldig dat zij 23 september acte de presence geven bij de Nederlandse finale van Bocuse op Gastvrij Rotterdam. Zij kiezen de winnaar die Nederland mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in 2026”, aldus Geurds.

De imposante vakjury bestaat uit:

  • François Geurds, SVH Meesterkok, FG Restaurant** en FG Food Labs* (Rotterdam)
  • Sidney Schutte, SVH Meesterkok, Spectrum** (Amsterdam)
  • Cees Helder, SVH Meesterkok en de eerste driesterrenchef van Nederland
  • Stefan van Sprang, Aan de Poel** (Amstelveen)
  • Jarno Eggen, SVH Meesterkok, De Groene Lantaarn** (Staphorst)
  • Arjan Speelman, Ciel Bleu** (Amsterdam)

Keukenjury
De vakjury zal op de wedstrijdvloer worden bijgestaan door een keukenjury. Deze bestaat uit SVH Meesterkok Marcel de Leeuw, Marco Poldervaart (’t Havenmantsje in Harlingen) en SVH Meesterkok André van Doorn. Poldervaart is tevens de wedstrijdleider in Rotterdam. De Leeuw zet zich al vele jaren in voor Bocuse d'Or Nederland. Ook Poldervaart en Van Doorn kennen de wedstrijd als geen ander: ze waren ooit zelf deelnemer, coach en commis.

Kandidaten en commis
Eerder maakte het bestuur van Bocuse d’Or de vier kandidaten al bekend. Dit zijn ze nogmaals op een rij, nu met commis erbij:

  • Kandidaat Jos van der Noll, Le Nord (Bilthoven), finalist Bocuse d’Or Nederland 2023
    Commis Mats Blankestein
  • Kandidaat Mark Captein, Orangerie De Pol (Doetinchem), finalist Bocuse d’Or Nederland 2023
    Commis Kay Gosselink
  • Kandidaat Jet Loos, Flore** (Amsterdam), winnaar van de S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-2023 en deelnemer aan de wereldfinale van deze topwedstrijd in 2023
    Commis Bram Vos
  • Kandidaat Jordy van Straalen, Jofel aan den IJssel (Capelle aan den IJssel), winnaar Het Glazen Kalf 2023
    Commis Enzo Vercruijsse

De opdracht
Er wordt een plant-based gerecht en vleesgerecht gemaakt. De kandidaten hebben 5 uur en 35 minuten de tijd en presenteren bij de Nederlandse finale 6 gelijk opgemaakte borden aan de jury. Dit geldt als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in 2026 verplicht is. De exacte opdracht is onlangs met de chefs gedeeld.

Schalen
Een belangrijk onderdeel van de wedstrijd is de presentatie van het vleesgerecht als showstuk op een schaal. Omwille van onze duurzaamheidsdoelstellingen, heeft het bestuur ervoor gekozen om de chefs de gelegenheid te geven te werken met wedstrijdschalen waar de vorige kandidaten mee hebben gestreden tijdens Europese en wereldfinales. Uiteraard staat het de chefs vrij om toch voor een eigen ontwerp te gaan.

Route naar Lyon
De Nederlandse finale wordt gehouden op het podium World of Bocuse d’Or van Gastvrij Rotterdam. Geurds: “De route naar Lyon is met een sterk Nederlands veld van jonge culinaire talenten voortgezet. Discipline, vakmanschap en passie voor koken komen samen in deze vakwedstrijd van het hoogste niveau. We zien het ook als onze missie om via Bocuse jongeren enthousiast te maken voor het vak.” De Europese finale wordt gehouden in maart 2026. De 10 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens vakbeurs Sirha in de Franse stad Lyon in januari 2027.

Bocuse d’Or
Deelnemen aan Bocuse d’Or wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionaliteit, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen volledige support van Bocuse d’Or Nederland.

De culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon en brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd verbindt en verder begeleidt naar hun hogere ambities.Elke twee jaar gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weggaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Officiële partners
Deelname aan de nationale en internationale Bocuse d’Or wedstrijden wordt mogelijk gemaakt door de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland, dit zijn: Bidfood, Gastvrij Rotterdam, Kia De Beer, TORK, Le Nouveau Chef, Hotel Okura Amsterdam, MASCOT WORKWEAR, BRITA, Koppert Cress, SVH, VanDrie Group, VINVIN, BModesto, Sunset of Holland, Raspberry Craft, Imperial Heritage Caviar, Spijker en Co, François Geurds Group, ’t Havenmantsje, Devapo, Veltman Vis, ATL Seafood, Entree Magazine en De RestaurantKrant.

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.