10 mrt. 2025

Meesterijsbereiders volop actief tijdens IJsVak-Beurs 2025

Gorinchem, 9 maart 2025

 

Op zondag 9 maart 2025 heeft het SVH Gilde van Meesterijsbereiders zich op diverse manieren gepresenteerd tijdens de IJsVak-Beurs. Dit jaar opende de beurs wederom met een bijzonder "ijsontbijt", een initiatief van dit Gilde om ijs op een verrassende manier in de schijnwerpers te zetten.

 

IJsontbijt: Een verrassend begin van de dag

In 2021 ontstond het idee om iets spectaculairs te doen, en zo werd het ijsontbijt geboren. Het concept is simpel maar uniek: een volledig ontbijt in ijsvorm. Van cappuccino en yoghurt met granola tot jus d’orange, alles werd gepresenteerd als bevroren lekkernij. Het ijsontbijt was een groot succes bij de bezoekers, die allemaal uitgenodigd werden om deel te nemen en samen de beurs in stijl te openen.

 

Black Box Contest: Creatieve uitdaging voor Meesterijsbereiders

De IJsVak-Beurs was ook het toneel voor de jaarlijkse Black Box Contest, waar de deelnemende Meesterijsbereiders hun vaardigheden konden tonen. Elke deelnemer had een uur om 5 liter ijs en een ijstaart voor 8 personen te maken met ingrediënten uit een mystery box. Van de vier verborgen ingrediënten moesten er minimaal twee worden gebruikt, terwijl de overige producten aangevuld mochten worden met ingrediënten van een voorraadtafel. Alle creaties werden beoordeeld door deskundigen uit de ambachtelijk ijssector. Het trotse duo dat deze black box competitie heeft gewonnen waren SVH Meesterijsbereider Mark van Gaal uit Haps en Tim Palm uit Eindhoven.

 

Meest Meesterlijke IJsje 2025

Gedurende de dag werd er ook gestreden om het prestigieuze “Meest Meesterlijke IJsje”. Twaalf Meesterijsbereiders daagden elkaar uit om het lekkerste en meest vernieuwende ijsje van het jaar te maken. De bezoekers van de beurs konden de ijsjes proeven en hun favorieten nomineren. Alle ijsjes werden bereid met verse ingrediënten, halffabrikaten waren niet toegestaan.

 

Om 16:00 uur ontving Meesterijsbereider Luc Blok van ijssalon Luciano voor de derde keer op rij de trofee uit handen van zichzelf, hij was ook de winnaar 2024. Luc had met zijn Mango Sticky Rice ijsje het merendeel van de stemmen ontvangen en wist hiermee de eerste prijs in de wacht te slepen. De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar Meesterijsbereiders Nils Hendrikse van IJssalon Soetenso met het Gold Billionaire ijsje en naar Hans Kennis van IJssalon Smaak.

 

Ontwikkeling van de sector

Met deze activiteiten op de IJsVak-Beurs werd de passie en vakmanschap van de Meesterijsbereiders weer eens duidelijk onderstreept en werd het belang van verder ontwikkelen binnen de sector benadrukt. Het Gilde heeft zich ten doel gesteld om ijsbereiders te motiveren om, na het behalen van het diploma ijsbereider, verder te gaan met bijvoorbeeld de cursus gespecialiseerd ijsbereider, maar ook om andere cursussen en workshops te volgen.

 

Over het SVH Gilde van Meesterijsbereiders

Het SVH Gilde van Meesterijsbereiders werd opgericht om de titel van Meesterijsbereider te versterken binnen en buiten de ambachtelijke ijssector. Meesterijsbereiders die hun titel behalen, kunnen lid worden van dit prestigieuze Gilde. De vereniging heeft als doel het imago van het vak te versterken en organiseert diverse initiatieven om het vak naar een hoger niveau te tillen. Wil je meer weten over de SVH Meestertitels, die in meerdere vakgebieden worden toegekend? Klik hier.

 

Op de foto: Mark van Gaal van IJs & Spijs en Tim Palm van Bastani

Beeld: Chris Toonen