SVH lanceert Engelstalige leermiddelen voor koks en gastheren/-vrouwen in de horeca
Donderdag 16 januari lanceerde SVH tijdens de Horecava de Engelstalige leermiddelen voor koks en gastheren/-vrouwen in de horeca. Het is de vertaling van de Nederlandstalige theorieboeken voor SVH kok en bediening. De Nederlandse horeca wordt steeds internationaler als je kijkt naar het personeelsbestand. Steeds meer horecamedewerkers komen van over de grens en in steeds meer bedrijven is Engels de voertaal aan het worden op de werkvloer.
Vanuit deze ontwikkeling heeft SVH ingezet op meer vertalingen van leermiddelen én examens. Naast de in 2018 gelanceerde Engelstalige serie voor ondernemersvaardigheden zijn daar nu de leermiddelen voor kok en gastheer/gastvrouw en leermeester. Ricardo Eshuis, directeur SVH: “Door de internationalisering in de Nederlandse horeca zoeken werkgevers naar handvatten om hun brigades goed te organiseren. De oplossing is dan niet een cursus Engels maar Engelstalige opleidingen en beroepsexamens voor niet-Nederlandstaligen.”
Er zijn al verschillende Engelstalige trajecten voor kortere opleidingen, zoals Barista via de Luxury Hotels of Amsterdam. Inmiddels zijn de eerste opleidingen ook al gestart met de opleiding SVH Kok in het Engels. In Den Haag is dat De Horeca Academie, die in maart 2019 met de opleiding Professional Chef is gestart. Zij maken hierbij gebruik van de Engelstalige leermiddelen van SVH. Op donderdag 16 januari bij de Horecava zijn de eerste gedrukte exemplaren van deze leermiddelen symbolisch uitgereikt aan de Horeca Academie waarbij deze opleider tevens benoemd is tot ambassadeur-opleider voor deze Engelstalige koksopleiding. Antoine Defesche, directeur en oprichter van de Horeca Academie: “De vraag vanuit de horecabranche is voor ons de leidraad voor de ontwikkeling van nieuwe opleidingen en trainingen. Als opleider is het belangrijk om niet achter de feiten aan te lopen. De horecabranche bepaalt wat er daadwerkelijk nodig is. Het is gewoon te gek voor woorden om te zien hoeveel horecabedrijven op zoek zijn naar vakbekwame medewerkers en hoeveel niet-Nederlandstalige potentiële studenten aan de zijlijn staan te springen om opgeleid te worden als kok”.
Leermeester
De rol van de leermeester is steeds breder geworden. Het gaat nu niet alleen om het begeleiden van mbo-leerlingen, maar om het inwerken van nieuwe medewerkers en het ondersteunen van leren op de werkvloer. Ricardo Eshuis: “Voorwaarde is dan wel dat de begeleiding op de werkvloer van voldoende niveau blijft. Daarom is er werk gemaakt van een cursus leermeester in het Engels. Tegen het voorjaar van 2020 starten de SVH-erkende opleiders met de cursus.”
SVH Meesterkok als ambassadeur
SVH heeft tijdens deze lancering ook hun ambassadeur voor deze Engelstalige leerlijn geïntroduceerd. SVH Meesterkok Chris Naylor van restaurant Vermeer* in Amsterdam, gaat zich inzetten voor Engelstalig onderwijs. Hij zal het ambassadeurschap aftrappen met interviews over het aansturen van een internationale brigade en hij zal gastlessen verzorgen, onder andere bij de Horeca Academie.
Met Engels als voertaal open je een enorm potentieel aan nieuwe medewerkers. Ricardo Eshuis: “Met branchediploma’s in het Engels kun je langs deze weg meer niet-Nederlandstaligen verleiden om in Nederland aan de slag te gaan. Hoe lekker is het als je als werkgever medewerkers kunt werven met een betaalde baan en een passende opleiding? Dat is veel slimmer dan elk jaar op zoek te moeten naar nieuwe medewerkers. Op deze manier kan dit een steentje bijdragen aan het invullen van het enorme personeelstekort binnen de horeca.”