Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden en privacyverklaring voor meer informatie.
Sluit

SVH neemt weer beroepsexamens af binnen richtlijnen RIVM

8 apr. 2020

Op 15 maart heeft SVH, naar aanleiding van de sluiting van de horeca en het onderwijs, besloten om alle examens tijdelijk stop te zetten. Inmiddels is duidelijk wat de richtlijnen vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn voor examens in het onderwijs. Binnen die richtlijnen gaan ook de meeste beroepsexamens van SVH weer van start. Dit zijn de examens die leiden tot branchediploma’s voor bijvoorbeeld kok. Voor andere examens zoals SVH Leermeester en SVH Horecaportier, worden de mogelijkheden nog onderzocht. Het examen SVH Sociale Hygiëne wordt ook weer afgenomen. 

SVH heeft alle examens beoordeeld en de meeste beroepsexamens kunnen weer afgenomen worden, al dan niet in aangepaste vorm. Uitgangspunten hierbij zijn volksgezondheid en de borging van de diplomawaarde. De aanpassingen in de beroepsexamens zitten in de maximale groepsgrootte, de routing tijdens het examen en deels op inhoud. Kandidaten met ziekteverschijnselen (verkoudheid, koorts, kortademigheid) worden bij alle examens geweigerd door de examinatoren van SVH.

Niet alle SVH-examens kunnen doorgaan
Niet alle SVH-examens gaan door, vanwege de eis van tenminste anderhalve meter afstand waar SVH aan wil voldoen. De examens SVH Gastheer/-vrouw op niveau 2 gaan bijvoorbeeld niet door. De afstand tussen kandidaten en gasten is niet te borgen en de examens zijn zonder gasten niet uit te voeren, waardoor de inhoud van het examen en het diploma niet geborgd kunnen worden. Het exacte overzicht van examens die wel of niet doorgaan staan onderaan dit bericht.

Voorwaarden
“Onder specifieke voorwaarden gaan de examens weer van start. Op beperkte schaal en binnen de kaders van het RIVM. We willen geen extra traffic in en door Nederland op gang brengen. Er is een over het land verspreide openstelling van examenlocaties op scholen. Binnen deze kaders is het mogelijk om examens verantwoord weer op te starten. Voor bijvoorbeeld de examens SVH Kok op niveau 2 geldt een maximale groepsgrootte van vier kandidaten die veilig examen moeten kunnen afleggen in een daarvoor geschikte ruimte. Locaties worden dan ook vooraf op basis van foto’s of film door ons gekeurd om zeker te zijn van de borging van de eisen. Tevens heeft onze toezichthouder, Stichting De Examenkamer, een hygiëneprotocol opgesteld dat verplicht is voor alle locaties waar examens worden afgenomen. Tenslotte geven we het advies mee om de, door de kandidaten bereide gerechten bij de examens, uit te delen aan bijvoorbeeld zorginstellingen in de buurt van de opleiding”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH.

Examens aanvragen
Onderstaande examens zijn vanaf nu weer te bestellen door opleiders en scholen via de website van SVH. 

 

SVH beroepsexamens die wel doorgaan:

SVH Keukenexamens
Examen Pizzaiolo
Examen Keukenassistent
Examen Kok (niveau 2)
Examen Zelfstandig werkend kok (niveau 3)

SVH Bedieningsassistent
Examen Bedieningsassistent

SVH Drankenexamens
Examen SVH Cocktails
Examen SVH Wijn 2
Examen SVH Wijn 3
Examen SVH Vinoloog/Sommelier
Examen SVH Bier 1

SVH beroepsexamens die voorlopig NIET door kunnen gaan vanwege corona-maatregelen:

SVH Gastheer-/vrouw
Examen Gastheer/-vrouw

SVH Gastronomie
Examen Gastronomie

SVH Drankenexamens
Examen SVH Barista

Deel dit artikel via

Eetbare kunstwerkjes, daar staan wij achter.