Uniek moment: eerste SVH branchediploma’s uitgereikt aan geslaagde kandidaten óp de Horecava
Op maandag 7 januari heeft SVH, in samenwerking met de Horecava, voor het eerst examens afgenomen óp de Horecava. Deze examens zijn afgenomen in de SVH Examenbus, die vier dagen lang voor de hoofdingang van de RAI Amsterdam staat. De geslaagde kandidaten ontvingen hun SVH branchediploma aan het einde van dezelfde dag, tijdens de diploma-uitreiking op de stand van SVH.
Speciaal voor deze beurseditie hebben de Horecava en SVH de handen ineengeslagen en een bijzondere gast uitgenodigd: de Examenbus. Een SVH examen doen óp de Horecava, in de SVH Examenbus en ook nog gratis toegang tot de beurs. Een unicum, volgens Ricardo Eshuis, directeur SVH. “Het is voor het eerst dat examens voor SVH branchediploma’s op deze manier worden afgenomen. De bus is een geaccrediteerde examenlocatie conform de eisen van de toezichthouder (de Examenkamer). SVH wil met deze actie het belang van branchediploma’s onder de aandacht brengen, als één van de oplossingen om het personeelstekort in de horeca tegen te gaan. Opleiders zorgen voor de opleiding: SVH regelt de examinering.”
Omdat de SVH Examenbus voor de ingang van de RAI staat, kun je er als bezoeker van de Horecava bijna niet omheen. Carlijn Groen-Wijnmalen, Exhibition Manager Horecava: “De huidige foodservice industrie kampt met personeelsproblemen. Examens en opleidingen hebben daarbij een positief effect op het binden, boeien en behouden van het personeel. Wij zijn zeer trots op de samenwerking met SVH en waarderen de initiatieven van SVH enorm. We gaan graag samen de uitdagingen binnen de branche aan.”
SVH Bier 1 i.s.m. opleider biertraining.nl
Tijdens de eerste beursdag zijn er 10 SVH Bier 1 examens afgenomen. Tijdens dit examen heeft de kandidaat onder andere bier geproefd en theoretische vragen beantwoord. Met het niveau en diploma SVH Bier 1 herken je onder andere de belangrijkste biertypen, de hoofdstappen voor het brouwen van bier, kun je bier en smaak omschrijven en advies geven over bier-spijscombinaties. Uiteraard leer je ook hoe je het perfecte biertje moet serveren. De online training van biertraining.nl geeft de kandidaat alle theoretische kennis d.m.v. filmpjes en interactieve vragen. Tijdens het praktijkgedeelte worden vaardigheden zoals proeven en beschrijven behandeld. “Het investeren in je medewerkers door middel van opleidingen is een hele goede manier om hen aan je te binden, maar voor veel ondernemers ook een ver van m’n bed show. Deze training is laagdrempelig, men kan het in eigen tijd doen en met het branche-erkende vakdiploma is het een echte meerwaarde voor de medewerker”, aldus Erik Tackenkamp van Biertraining.nl.
Erkenning Bier 1
Naast de afgenomen examens was de eerste beursdag nóg specialer voor biertraining.nl. De opleider is namelijk officieel erkend voor de Bier 1 opleiding. Hiermee wordt biertraining.nl de eerste branche-erkende opleider voor het SVH Bier 1 examen.
SVH Wijn 2 en 3
Naast de SVH Bier 1 examens, worden er deze week ook examens afgenomen voor SVH Wijn 2 en SVH Wijn 3. Ruud Weterings, directeur Wijntraining Online | WTOL Academy, die de kandidaten klaar heeft gestoomd voor deze examens, is enthousiast: “Met onze wijntrainingen hebben we als doel het vergroten van de kennis van medewerkers in de horeca en in alle branches waarin wijn-spijs van belang is. Maar ook de ambitieuze wijnliefhebber thuis, die hier meer over wil weten. Met een branche-erkend SVH diploma ben je waardevol op de arbeidsmarkt. Door de praktische toepasbaarheid van de training ben je goed voorbereid op een functie gericht op wijn. Met een branche-erkend wijndiploma weet je je als ondernemer of als werknemer te onderscheiden.”
Belang branchediploma’s
Al deze examens leiden bij een positief examenresultaat tot een branchediploma. Deze branchediploma’s bieden grote voordelen voor werkgevers én voor werknemers. Werknemers willen zich graag ontwikkelen én de behaalde diploma’s staan ook voor een duidelijke marktwaarde.
Deze route van branchediploma’s is in 2015 opgezet om naast het mbo een andere route te hebben, met als doel meer horecamedewerkers snel en vakbekwaam inzetbaar op de werkvloer te krijgen. Het mbo doet het al jaren goed en levert jaarlijks zo’n 10.000 gediplomeerden af met een horecaopleiding op verschillende niveaus. De branche vraagt echter jaarlijks bijna 100.0000 nieuwe medewerkers. Dat gat kan kleiner gemaakt worden door de SVH-branchediploma’s. Zo wordt het ook aantrekkelijker om van werken in de horeca weer een carrière te maken.