Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Vier ambitieuze kandidaten in Nederlandse finale Bocuse d’Or

24 jul. 2024

Maandag 23 september 2024 is het zover. Dan vindt de Nederlandse finale van Bocuse d’Or plaats tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. Vier chefs hebben zich na een strikte selectieronde geplaatst voor de finale. Wat de chefs kenmerkt is hun rijke wedstrijdervaring die zij willen aanwenden om de felbegeerde plek te bemachtigen in de Europese finale van Bocuse d’Or in 2026.

Met een primeur: het is voor het eerst dat een vrouwelijke chef het wedstrijdtoneel betreedt in de geschiedenis van Nederlandse finales van Bocuse d’Or. Het bestuur is daar blij mee en hoopt van harte dat er nog velen zullen volgen.

Dit zijn de ambitieuze kandidaten die zich geplaatst hebben voor de Nederlandse finale van Bocuse d’Or 2024:

  • Jos van der Noll, Le Nord (Bilthoven), finalist Bocuse d’Or Nederland 2023
  • Mark Captein, Orangerie De Pol (Doetinchem), finalist Bocuse d’Or Nederland 2023
  • Jet Loos, Flore** (Amsterdam), winnaar van de S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-2023 en deelnemer aan de wereldfinale van deze topwedstrijd in 2023
  • Jordy van Straalen, Jofel aan den IJssel (Capelle aan den IJssel), winnaar Het Glazen Kalf 2023

Ambities
De individuele ambities spatten ervan af bij deze deelnemers. Ook de gretigheid waarmee ze uitkijken naar het extra lange traject richting de Europese finale in 2026 is tekenend voor de drive van de chefs. François Geurds, president Bocuse d’Or Nederland: “Juist omdat we zo ver voor de wedstrijd zitten, is het van belang om die drive te hebben. Met het bestuur van Bocuse d’Or Nederland en de partners willen we alles uit de kast halen om ons te plaatsen voor de wereldfinale in 2027.”

Meer tijd
Dat er vlak na een Europese finale nu een nieuwe Nederlandse finale wordt gehouden, heeft te maken met de ambities van Bocuse d’Or Nederland. De winnaar van deze finale heeft niet 6 maanden de tijd om zich voor te bereiden op de Europese finale, maar 1,5 jaar. Geurds: “Zo is er meer tijd om alles te bedenken en voor te bereiden. Een bezoek aan de wereldfinale in Lyon in 2025 hoort daar ook bij. Een wedstrijd koken in die kolkende wedstrijdarena is van een heel ander niveau en heeft een imponerende dynamiek.”

De opdracht
Er wordt een plant-based gerecht en vleesgerecht gemaakt. De kandidaten hebben 5 uur en 35 minuten de tijd en presenteren bij de Nederlandse finale 6 gelijk opgemaakte borden aan de jury. Dit geldt als opmaat naar de 12 borden en presentatie op een schaal die tijdens de Europese finale in 2026 verplicht is. De exacte opdracht wordt op 29 juli 2024 met de chefs gedeeld en bekendgemaakt.

Schalen
Een belangrijk onderdeel van de wedstrijd, is de presentatie van het vleesgerecht als showstuk op een schaal. Omwille van onze duurzaamheidsdoelstellingen, hebben we ervoor gekozen om de chefs nu de gelegenheid te geven om te werken met wedstrijdschalen waar de vorige kandidaten mee hebben gestreden tijdens Europese en wereldfinales. Uiteraard staat het de chefs vrij om toch voor een eigen ontwerp te gaan.

Route naar Lyon
De Nederlandse finale wordt gehouden op het podium World of Bocuse d’Or van Gastvrij Rotterdam. Geurds: “De route naar Lyon is met een sterk Nederlands veld van jonge culinaire talenten voortgezet. Discipline, vakmanschap en passie voor koken komen samen in deze vakwedstrijd van het hoogste niveau. We zien het ook als onze missie om via Bocuse jongeren enthousiast te maken voor het vak.” De Europese finale wordt gehouden in maart 2026. De 10 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens vakbeurs Sirha in de Franse stad Lyon in januari 2027.

Bocuse d’Or
Deelnemen aan Bocuse d’Or wedstrijden stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionaliteit, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen. Wedstrijddeelnemers krijgen volledige support van Bocuse d’Or Nederland.

De culinaire wedstrijd, gecreëerd door Paul Bocuse in 1987, vindt om de twee jaar plaats in Lyon en brengt 24 landen samen over 5 continenten. Naast een kookwedstrijd is het ook een avontuur dat chefs wereldwijd verbindt en verder begeleidt naar hun hogere ambities.

Elke twee jaar gaat Bocuse d’Or Nederland op zoek naar geschikte kandidaten om ons land culinair te vertegenwoordigen. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Officiële partners
Deelname aan de nationale en internationale Bocuse d’Or wedstrijden wordt mogelijk gemaakt door de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland: Bidfood, Gastvrij Rotterdam, Kia De Beer, TORK, Le Nouveau Chef, Hotel Okura Amsterdam, MASCOT, BRITA, Koppert Cress, SVH, VanDrie Group, VINVIN, BModesto, Sunset of Holland, Raspberry Craft, Imperial Heritage Caviar, Spijker en Co, François Geurds Group, ’t Havenmantsje, Devapo, Veltman Vis, ATL Seafood, Entree Magazine en De RestaurantKrant.

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.