Kaas

Van alles kunnen vertellen over kaas tot het adviseren in de lekkerste dranken en garnituren combinaties, zo word je een exprt in kaas!

Geurende wereld van kaas

Werken als kaasexpert

Als kaasexpert weet je alles van kaas en weet je kazen te doorgronden. Daardoor kun je je klanten en gasten perfect adviseren. Ook maak je indruk met jouw keuzes voor kazen, en combinaties in gerechten en met verschillende dranken.

De specialisatie Kaas kent drie niveaus: Kaaskenner, Kaasspecialist en Fromager. SVH maakt voor deze niveaus samen met het Kaasfort Amsterdam de leermiddelen, in de vorm van e-learnings. De examens worden door het Kaasfort Amsterdam ontwikkelt en worden vastgesteld door SVH zodat je het traject afsluit met een officieel SVH diploma! Zo kun je bij het Kaasfort Amsterdam examen doen om het diploma SVH Kaaskenner 2 te halen. Wil je je daarna verder verdiepen in kaas? Haal dan het diploma SVH Kaasspecialist, gevolgd door het hoogste diploma van de specialisatie kaas: SVH Diploma Fromager.

Lees meer →

SVH Kaaskenner

Dit niveau vormt letterlijk en staat figuurlijk aan de basis van kaas. 

Eén van de producten die Nederland gevormd heeft en waar Nederland groot mee is geworden. Bij Kaaskenner leer je in grote lijnen over het ontstaan van kaas, de toenmalige productie in vergelijking met die van nu en de huidige inzetbaarheid ervan in de gastronomie. Je leert de belangrijke ontwikkelingen tussen fabrieksproductie en ambacht, ervaart de werkzaamheden van een kaasaffineur (rijper) en start met de basisvaardigheden van kaas proeven in combinatie met begeleidende producten. 

Proeven, weten, slagen

Examen SVH Kaaskenner

Het examen Kaaskenner bestaat uit een theorie-onderdeel en een proeftechnisch onderdeel. 

Lees verder →

SVH Kaasspecialist

Met Kaasspecialist ga je een stap verder. 

Deze stap kun je alleen zetten als je Kaaskenner hebt behaald. Bij Kaasspecialist leer je hoe je advies over kaas geeft en kaas-drankcombinaties maakt. 

Kaasspecialist is ook voor horecaprofessionals, medewerkers van wijnhandels, supermarkten en groothandel. Daarnaast is het ook geschikt voor de enthousiaste hobbykok en kaasliefhebber.

SVH Fromager

De stap naar Fromager kun je alleen zetten als je Kaasspecialist hebt behaald.

Met dit niveau breid je je kennis nog meer uit: je krijgt een brede, maar diepe kennis van kaas. Maar dat niet alleen. Je gaat uitgebreider in op het proeven en beoordelen van kaas, het (zelfstandig) maken van kaas-drank combinaties en een flinke verdieping op uiteenlopende kaasgebieden en de daarbij behorende specialistische eigenschappen.

Fromager is voor de medewerkers in de detail- of groothandel en horeca waarvoor uitgebreide kennis van kaas voor hun werk noodzakelijk is. Het is vooral gericht op zelfstandig werkend gastheren/-vrouwen en leidinggevenden in keuken of bediening.

Branche erkende opleiders

Om het diploma te halen volg je een opleiding bij een opleider die de branche erkent. Je sluit de opleiding af met het examen. Op dit moment is Kaasfort Amsterdam de enige opleider voor kaas.

SVH Diploma kwijt?

Dan kun je een SVH Bewijs van afgifte bestellen. Je kunt ook het SVH Diplomaregister raadplegen.