Nieuwe mbo kwalificatiedossiers gastvrijheid

Vanaf schooljaar 2026-2027 gaan mbo-scholen van start met de nieuwe kwalificatiedossiers binnen het marktsegment gastvrijheid. Ontdek hoe SVH hierop inspeelt met vernieuwde leermiddelen en examens.

Mbo

Nieuwe mbo kwalificatiedossiers gastvrijheid 2026-2027

Veranderende eisen vanuit de arbeidsmarkt, technologische ontwikkelingen en maatschappelijke verwachtingen waren de aanleiding om de huidige dossiers te herzien. Voor de beroepen binnen het marktsegment gastvrijheid liggen er nu twee nieuwe kwalificatiedossiers (KD's), welke vanaf schooljaar 2026-2027 ingaan. Dit betekent dat scholen vanaf nu hun structuur en inhoud van opleidingen gaan veranderen. SVH speelt hierin een voortrekkersrol met vernieuwde leermiddelen en examens.

Gemeenschappelijk thema: gastvrijheid

De nieuwe kwalificatiedossiers brengen de vakgebieden horeca, foodservice, tourism en leisure, de voorheen aparte kwalificatiedossiers, samen in twee overkoepelende dossiers. Gastvrijheid, het realiseren van optimale gast- of klantervaring is het gemeenschappelijke thema, uiteraard passend binnen de context van het betreffende beroep. Een medewerker hospitality zal op een andere manier dat doel realiseren dan een gespecialiseerd kok. Maar het vertrekpunt van gastvrijheid is voor ieder profiel gelijk.

 

Kwalificatiedossier Hospitality, tourism en leisure

Dit eerste dossier bevat beroepen, waarin direct klant-/gastcontact centraal staat. Dit dossier bevat de opleidingen uit de voorgaande dossiers: bediening, travel, leisure & hospitality en ondernemer horeca/bakkerij. Het nieuwe kwalificatiedossier Hospitality, tourism & leisure, bevat de volgende kwalificaties (profielen):

  • Medewerker hospitality
  • Zelfstandig medewerker hospitality
  • Zelfstandig medewerker tourism
  • Zelfstandig medewerker leisure
  • Leidinggevende hospitality
  • Leidinggevende tourism
  • Leidinggevende leisure
  • Ondernemer hospitality
 
Kwalificatiedossier Keuken & foodservice

Het tweede kwalificatiedossier bevat de beroepen met minder of indirect gastcontact. Dit dossier bevat de opleidingen uit de voorgaande dossiers keuken en fastservice. Het kwalificatiedossier Keuken & foodservice bevat deze kwalificaties (profielen):

  • Kok
  • Medewerker foodservice
  • Zelfstandig werkend kok
  • Allround medewerker foodservice
  • Gespecialiseerd kok
  • Leidinggevende keuken
  • Manager foodservice
Lees meer →

Huidige ontwikkelingen

Nieuw KD: wat doet SVH ermee?

SVH ontwikkelt leermiddelen voor beide kwalificatiedossiers. De eerste leermiddelen voor hospitality en keuken & foodservice komen in 2025/2026 beschikbaar. Leermiddelen voor tourism volgen in 2026/2027.

Daarnaast ontwikkelt SVH voor de kwalificaties hospitality en keuken exameninstrumenten voor het mbo. Als deze exameninstrumenten klaar zijn, is het de ambitie van SVH om voor alle kwalificaties waar SVH leermiddelen voor ontwikkeld heeft (binnen foodservice, tourism en leisure) ook exameninstrumenten te ontwikkelen.

 

Om de wensen en behoeften van scholen en docenten goed in beeld te krijgen, voert SVH in het eerste kwartaal van 2025 gesprekken met scholen. Wil je als docent of team in gesprek over de visie van SVH op de nieuwe kwalificatiedossiers, onze uitgangspunten en de mogelijkheden voor jouw onderwijs? Neem dan contact met ons op!

Lees meer →

Bekijk het examenaanbod

Integraal en modulair examineren

Ook ontwikkelt SVH als erkend examenleverancier exameninstrumenten voor het nieuwe KD. Het examenaanbod van SVH is geschikt voor zowel integraal als modulair examineren.  

Integraal examineren

De exameninstrumenten van SVH zijn bedoeld om integraal te examineren: dat wil zeggen dat alle kerntaken die horen bij een kwalificatie, als een totaal examen worden geëxamineerd. In het totaal examen is er per kerntaak en werkproces gekeken in welke examenvorm/-opdracht de kennis en gedragingen het beste geëxamineerd kunnen worden, zodat het totaal examen zo nauw mogelijk aansluit op het kwalificatiedossier én de beroepspraktijk. 

 

Het is ook mogelijk om examens per kerntaak in te zetten. De opdrachten per kerntaakexamen zijn zo ingericht dat de uitgangspunten van het integraal examineren zo veel mogelijk gerespecteerd worden. 

 
Modulair examineren

SVH ontwikkelt ook exameninstrumenten om modulair te examineren. Bij modulair examineren zijn de examenopdrachten hetzelfde als bij integraal examineren, maar de examenopdrachten binnen de aangegeven kwalificaties worden los geëxamineerd. Hierdoor wordt de student vaker geëxamineerd, maar steeds op kleinere onderdelen dan bij integraal examineren het geval is.  

 

Voor modulair examineren geldt dat het stapelen van behaalde modules tot een diploma mogelijk is als de mbo-instelling ervoor heeft gekozen om het opleidings- en examenprogramma van de mbo-opleiding volledig modulair in te richten. De student krijgt dan, na het halen van de module-examens, een mbo-diploma.

Exameninstrumenten KD →
Lees meer →

Verdieping & verbreding binnen het vakgebied

Keuzedelen

Ontdek het complete aanbod van (digitale) leermiddelen en examens voor keuzedelen voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Keuzedelen vormen een belangrijk onderdeel van het mbo-onderwijs. Ze bieden studenten de kans om zich te verdiepen in onderwerpen binnen hun vakgebied of om hun kennis te verbreden buiten hun reguliere opleiding. Klik hier om te zien wat SVH beschikbaar heeft aan leermiddelen en/of exameninstrumenten voor keuzedelen.

Alles over keuzedelen →
Lees meer →

Op de hoogte blijven?

Wil jij als eerste toegang tot nieuwe leermiddelen, examens en exclusieve content? Meld je aan voor de KD-nieuwsbrief of plan een gesprek met ons in.